Tässä eräänä päivänä päätin kokeilla hernekeittoa ja löysin keirttön kaapista PIRKKA hernekeittopurkin. No, siitä
sitten valmistamaan ja maistamaan. Ihmettelin kun makua ei löytynyt lainkaan eikä kyllä niitä hernerokalle
tyypillisiä "sattumiakaan" yhtään ainutta. Sen jälkeen katsoin purkkia uudestaan ja siinä luki kyllä ihan selvästi
"Kasvishernekeitto". Joku oli ostanut tuollaisen kaappiin enkä ollut osannut varoa lainkaan moista suomalaiselle
miehelle sopimatonta vihanneskeittopurkkia.

Seuraavana päivänä, vielä tuoreessa muistissa kasvishernekeittopettymys, päätin ostaa kunnon hernerokkaa.
Citymarketissa olikin tarjouksessa 3 purkkia JALOSTAJAN perinteistä hernekeittoa 2 eurolla joten siitä
ostamaan. Kotiin saavutuani päätin huuhdella ikävän kasvishernekeittomuiston mielestäni herkuttelemalla
kunnollisella ja jo vuosikymmenien ajalta tutuksi tulleella Jalostajan hernekeitolla.

Ihmettelin kun sen väri oli kattilassa lämmetessään kovin vaalea kun se aiemmin on ollut kohtalalsien tumma ja
sellaisen oikean hernekeiton väristä. No, rokka sai sitten pikkasen väriä siinä poristessaan ja aloin maistaa
sitä. Mutta mitä ihmettä! Makua oli kyllä huomattavasti enemmän kuin Pirkan kasvishernekeitossa ja tämä
maistui ihan herneiltä, mutta jotain kuitenkin tuntui puuttuvan. Tarkastelin keittoa enkä hakemallakaan löytänyt
yhtään ainutta "sattumaa" tästäkään keitosta. Tarkistin purkin vielä kerran ja kyllä siinä kerrottiin, että purkissa
pitäisi olla "Peristeistä hernerkeittoa" ja aineksina herneen lisäksi sianlihaa ja silavaa sekä lihapitoisuutta 5 %.

Tuli kyllä mieleeni, että "perinteinen" voisi tässä yhteydessä tarkoittaa sitä "Tuntemattomassa sotilaassa" esiintynyttä
"Siellä se herne kaveriaan etsii" -tyylistä pula-ajan rokkaa. Mutta kun purkissa kuitenkin mainitaan se sianliha. Myös
purkissa olevassa kuvassa näkyy "sattumia" joten olin kyllä odottanut lihakkaampaa hernerokkaa kuin tämä.

Soitin siltä istumalta purkissa kerrottuun Jalostajan kuluttajapalvelun numeroon (maksullinen kaukopuhelu) 02-2609 969
mutta puhelu meni keskukseen. Keskus sanoi yhdistävänsä kuluttajapalveluun mutta sieltä ei vastattu. Keskus otti
minulta soittopyynnön ja lupasi kuluttajapalvelun ottavan yhteyttä minuun. Purkissa ei ollut kerrottu mitään palvelun
aukioloaikaa eikä keskus myöskään maininnut sellaisesta mitään. Jalostajan internetsivulla kuitenkin kerrotaan, että
kuluttajapalvelu on avoinna ainoastaan klo 10-13. Soitin sinne muistaakseni hieman yhden jälkeen joten oli varmaan jo
suljettu. Puhelua olen nyt odottanut kolmatta päivää eikä sitä ole kuulunut. Laitan vielä netin kautta viestiä Jalostajalle
josko ehtisivät vastaamaan. Olin keskukselle kertonut soittoni syyn, joten ehkä kuluttajapalvelu oli jo lopen kyllästynyt
vastaamaan samanlaisiin tiedusteluihin, jos näitä purkkeja on, kuten olettaa sopii, paljonkin liikenteessä. Voi olla, että
soittopyyntö on kadonnutkin tai sitten asiakaspalvelussa vaan on niin kiire etteivät kertakaikkiaan vaan ehdi soitella.
Numerokin on tietysti voinut kopsautua väärin.

Nyt on kulunut liki viikko siitä kun otin Jalostajaan ensimmäisen kerran yhteyttä, eikä sieltä ole minkäänlaista
vastausta kuulunut. Ei puhelua eikä sähköpostia. Olin luullut, että tuo Jalostajan hernekeitto oli virheellinen ja
purkkiin oli erehdyksessä joutnut kasvishernekeittoa mutta nyt alkaa vaikuttaa siltä, että hernerokassa ei olekaan
mitään virhettä vaan Jalostajan hernerokka tosiaankin on tuollaista. Mitään perinteistä siinä mielestäni ei ole jos
kaikki liha on jauhettu niin pieneksi ettei sitä lainkaan erota keiton seasta. Tätä käsitystäni tukee myös äsken
lukemani Yhteishyvän hernekeittotesti jossa kerrottiin, että Jalostajan hernekeitossa ei ole lihanpaloja.









Purkit olivat ihan sen näköisiä kuin olisivat kovasti pyörineet jossain ja harjanteet kuluneet pellille.



4.3.2008 tuli vastaus Jalostajalta.

- - -

Hei,

ja kiitos palautteestanne. Pahoittelen, että vastaaminen palautteeseen on kestänyt sairastumisen vuoksi.
Olen myös pahoillani, että tuotteemme on aiheuttanut teille pettymyksen. Jalostaja hernekeiton liha on jauhettua
lihaa. Lihan rasvaisuuden vuoksi se on myös huonosti "näkyvissä" tuotteessa. Liha jauhetaan keittoon, koska sen
halutaan jakautuvan mahdollisimman tasaisesti koko keittoerään. Palasina ollessaan liha tuppaa kasaantumaan,
jolloin sitä joissain tölkeissä olisi paljon, ja toisissa ei ehkä ollenkaan. Jauhatuksesta huolimatta joka tölkissä kyllä
pitäisi olla sen verran lihaa, että sieltä sattumiakin löytyy.

Terveisin,
Oy Lunden Ab Jalostaja
Kuluttajapalvelu

- - -



Kun menen Jalostajan nettisivulle ja yritän saada Opera-selaimellani esille yhteystietoja, niitä ei näytä lainkaan löytyvän.
Kun sitten scrollaan oikealla näkyvillä nuolilla, tulee esille yksi rivi kerrallaan tietoja. Eli Operalla ainakin aika hankalaa.