Elexin tosi surkea linssipolttimo

Tarvitsin vanhaan ja hyvin palvelleeseen munaismuistoon eli kynälamppuun uuden polttimon. Edellinen polttimo oli sanonut itsensä irti kunniakkaan 30 vuoden työn jälkeen ja kai sen oli jo aika päästäkin lepoon. Mutta kuinkas sattuikaan. Oli ihmeen vaikea löytää kunnollista linssipolttimoa. Hätäpäissäni ostin sitten muun ostokeikan yhteydessä Partcosta, joka on alan erikoisliike, kaksi polttimoa. Vasta tiskillä huomasin, että ne olivat phaenteisen kuuloisia Elexin polttimoita josta merkistä minulla on ollut paljon huonoja kokemuksia. Koska liike oli juuri suljettu ja oli vielä lauantai ja takanani pari asiakasta jonossa, en kehdannut enää olla ostamatta niitä vaan pidin ne. Hinta oli ALV:n kanssa yhteensä 1,65 euroa.


Seuraava perustuu omiin havaintoihini ja on vain minun henkilökohtainen mielipiteeni asiasta.


Polttimo kesti vain noin puoli minuuttia jona aikana ehdin nähdä ja ihmetellä sitä, että valopiste osoitti aivan muualle kuin olen kynälampussa tottunut. Sanoisinko arviolta 300 mm matkalla ainakin 100 mm heitto. Polttimo oli kunnolla paikoillaan ja lamppu asiallisen valmistajan, Soncan, 70-luvulla tekemä ja on aiemmin toiminut erinomaisesti. Siinä valaistessani kättäni, lamppu yhtäkkiä sammui. No epäilin tietysti heti valaisimen kytkintä (eihän uusi polttimo voi hajota, eihän) mutta valo ei tullut takaisin vaikka kuin rämppäsi kytkintä. Viimein irrotin polttimon vain nähdäkseni, että lasi oli mustunut toiselta sivultaan. Siltä puolelta jota kohti hehkulangan tuet olivat taivuksissa. Polttimo oli siis hajonnut välittömästi ilmeisesti liian suuren kuumuuden vuoksi. Lasi on sen verran paksu, että se on todennäköisesti aiheuttanut hehkulankaan liiallista lämpötilan muutosta eikä lanka ole sitä kestänyt.


No hätähän ei ollut tämän näköinen sillä olin järkevästi ostanut kaksi polttimoa. Toisen varalle tai toiseen kynälamppuuni joka on jossain rojuissani. Kiinalainen mutta sekin toimiva laite. Siispä toinen polttimo esille, vanha pois ja uutta tilalle. Yritän siinä täysillä näppivoimillani kiertää polttimoa kantaan muttei vaan onnistu. Ei sitten millään. Pihtejä en halua ottaa vaan päätän, että polttimo on saatava kiinni käsivoimin. Mutta ei. Ei mene kuin ehkä yhden kierroksen. Ei lähellekään pohjaa jotta saisi kontaktia pohjanastasta. Siinä sitten mittailen ja huomaan, että tämän polttimon kanta on noin 0,5 mm paksumpi kuin toisen polttimon kanta. Oletettavaa on, että kasauskone on mahdollisesti puristanut lasiosan liian suurella paineella kantaan joka on litistynyt. Mene ja tiedä. Mutta käyttökelvoton siis tämäkin Elexi -polttimo.

Jälleen osoitus siitä, että halpa on halpaa. Mutta mielestäni Elexin polttimo halpuudestaan huolimatta ei täytä Kuluttajansuojalain määritelmää koska se ei sovellu siihen käyttötarkoitukseen johon se on tarkoitettu. Vaikka valonsäde meneekin sivuun (tässä tapauksessa tosin erittäin paljon, lamppu kuitenkin toimi valaisimessa joten siinä ehkä voidaan puhua vain huonosta laadusta . Mutta kun se toimi vain puoli minuuttia, voidaan päätellä ettei se kestänyt sitä aikaa mitä voidaan kohtuudella tällaiselta tuotteelta vaatia. Polttimon lyhyt kestoikä on voinut johtua siitä, että hehkulanka oli liian lähellä polttimon lasia ja siksi se paloi poikki. Näin voitaisiin ajatella kyseessä olleen yksilövika ja kyseisen valmistussarjan muut polttimot olisivat ehkä parempia. Valitettavasti näin ei ollut vaan toinen, samaan aikaa, samassa pakkauksessa, ostettu Elexin linssipolttimo ei mennyt lampunkannan kierteille. Näin ollen kummatkin Elexin tuotteet olivat rikkinäisiä.

Partco asiallisena firmana toki vaihtaisi muitta mukinoitta polttimot (toisin kuin epäilen Elexi Oy:n tekevän) mutta itse asun Keravalla ja Partco on Helsingin Haagassa enkä nykyisin paljon liiku Helsingissä. Näin ollen taitaa taas tuokin Elexin huono tuote jäädä omissa nahoissa kärsittäväksi. 1,65 euroa ei tunnu kovin isolta summalta mutta on se liki kymmenen mummoa. Plus sitten polttimon huonouden muut harmit kuten uuden polttimon metsästys- ja ostoreissu.


Itse asiassa tulin käyneeksi Partcossa jälkeenpäin mutten tietenkään muistanut ottaa viallisia polttimoita mukaani joten vaihtaminen toisiin, ehkä yhtä huonoihin, jäi sitten tekemättä. Kun ihmettelin Partcossa, miksi he ovat ottaneet Elexin valikoimiinsa, sieltä kerrottiin, että Elexin kanssa on ollut paljon vaikeuksia laadun kanssa. Partco on yleensä reagoinut hyvin näihin asioihin ja yleensä vaihtaneet toimittajaa jos tuotteissa on ilmennyt vaikeuksia joten ilmeisesti tämäkin asia jossain vaiheessa järjestyy. Harmi sikäli, että kuluttaja on tottunut saamaan kohtuullista laatua Partcosta joka pahaa aavistamatta on sitten myynyt huonoja tuotteita. Sama koskee toki muitakin liikkeitä ja liikeketjuja jotka eivät välttämättä edes osaa ottaa huomioon tällaisia asioita. Isojen ketjujen kohdalla toimittajan vaihtamien on hankalaa koska kyseessä on suuri tavaramäärä. Koska kyse on halvasta tavarasta, asiakas ei niitä yleensä viitsi edes palauttaa liikkeeseen jolloin liikeen palautekanava ei saa tietoa huonoista tuotteista. Siksi olisi hyvin tärkeää, että asiakkaat antaisivat kaupoille palautetta huonoista tuotteista!


Vieressä on kalliimpi vaihtoehto, jonka löysin Prismasta. Se on Duracellin nimellä myytävä Philipsin polttimo joka ainakin ulkoisesti näyttää huomattavasti laadukkaammalta kuin Elexin polttimo. Pakkauksessa oli kaksi polttimoa jotka näyttivät jokseenkin identtisiltä niin hehkulangan orientoitumisen, linssin suuntauksen kuin kannankin osalta. Näin ollen voidaan päätellä, että vieläkin osataan tehdä 2,2 V (2,25 V) linssipolttimoita mutta kannattaa ilmeisesti valita EU:ssa tehty polttimo, mistä tämä Duracell/Philips on hyvänä osoituksena. Käyn jossain vaiheessa todennäköisesti ostamassa sellaisen ja palaan asiaan kun kokeilen.

Philipsillä on ollut vaikeuksia lamppujen valmistuksessa mutta se johtunee siitä, että nämä lamput on valmistettu Kauko-Idässä eikä Philipsin Euroopan tehtailla. On valitettavaa, että niinkin iso ja tunnettu brandi, kuin Philips, ei ole enempää kiinnostunut oman tuotemerkkinsä laadusta vaan myyvät suuria määriä huonoa laatua vaikka heillä aivan ilmeisesti olisikin mahdollisuus tehdä laadukkaita tuotteita ja markkinoida niitä omalla nimellään ja asettaa halpalamput vaikka oman tuotenimen piiriin jota ei sotkettaisi Philipsiin.

Vaikka ostaja haluaisi parempaa laatua ja olisi siitä valmis maksamaankin enemmän, hänelle on yhä vaikeampaa löytää laatutuotteita. Tämä on maapallon hyvinvoinnin kannalta huono asia koska maailma täyttyy p*****n!


Yllä tarkempi kuva Duracell/Philipsin polttimosta jossa nähdään, että valmistuslaatu on aivan toista luokkaa kuin Elexin polttimoissa. Miksei Tällaiseen hyvälaatuiseen valmistukseen enää panosteta?