Multivita purkin korkin sarana ei kestä

Joudun käyttämään lihavuusleikkaukseni vuoksi koko loppuikäni monivitamiinitabletteja ja osteoporoosinestolääkitystä. Lääkäri kirjoitti reseptin Multivita -tableteille joita nyt olen popsinut yhden päivässä. Purkki on 200 tabletin purnukka mutta suurinpiirtein keskellä tätä määrää eli noin 100 tabletin kohdalla kannen sarana yhtäkkiä rikkoutui ja kansi putosi lattialle. Onneksi ei mennyt hankalaan paikkaan. Sen jälkeen purkin käyttö oli jokseenkin hankalaa koska korkki tahtoi joka ikinen kerta etsiytyä jonnekin muualle kuin mihin sen olisi pitänyt, eli purkin tukkeeksi. Niinpä päätin teipata kannen kiinni niin, että teippi toimisi saranana.

Tämä ongelma ei kuulemani mukaan koske ainoastaan Multivitaa vaan myös Multitabsia jossa näyttäisikin olevan identtinen, joskin eri värinen, DUMA Handy Cap -korkki. Korkki on toimiessaan hyvä. Se pitää itsensä auki kun on ottamassa tabletteja ja ohjautuu hyvin takaisin kiinni. Sama tilanne näyttää olevan myös Vitabalans -tuotteissa vaikka siinä on eri valmistajan korkki.

Tällainen huono korkki voi olla varsin ongelmallinen invaideille ja vanhuksille joilla voi olla vaikeuksia noukkia korkkia laittialta tai ylipäätään käsitellä irtonaista korkkia. Terveelläkin korkki voi pudota hankalaan paikkaan tai vaikka ulkona likaiseen maahan kun lääkepurkki pitäisi tietysti pyrkiä pitämään mahdollisimman puhtaana kaikista lioista ja pöpöistä.

Lääkepurkeissa tätä probleemaa ei useinkaan ole koska niiden sisällöt ovat yleensä korkeintaan 100 tabl. Lääkepurkkien laatuvaatimukset voivat myös olla kovemmat tällaisenkin asian tiimoilta.


Irrotin korkin kauluksen ruuvarilla kampeamalla. Sen saa pois myös sormin vääntämällä jos vaan sormivoimia ja tekniikkkaa riittää. Kannattaa hieman varoa jos on pitkät kynnet, etteivät katkea.

Teipistä otetaan noin 5 cm pituinen pätkä ja halkaistaan se tuollaiseksi sentin levyiseksi suikaleeksi. Teippi kierretään kauluksen ympäri la liimataan teippin liimapuolet toisiinsa. Näin saadaan pienellä liima-alalla tukeva liitos aikaan. Kannattaa pyrkiä saamaan suikale niin suoraan kuin mahdollista koska se auttaa saranan toimivuutta. Jos liimakohdat eivät mene kohdakkain, on se merkki vinossa olevasta teipistä olettaen, että suikale on tasalevyinen.

Päätin käyttää lasikuituteippiä jota sattui kotona olemaan. Myös muunlaisesta teipistä saranan voi tehdä mutta tällainen teippi on tukevaa ja siinä on yleensä hyvin tarttuva liima. Ennen teipin liimaamista kansi ja kaulus kannattaa pudistaa alkoholilla liimauskohdista koska muoviin on muutenkin hankala saada teippiä tarttumaan.

Seuraavaksi kaulus työnnetään takaisin purkin ympärille. Se menee helposti paikoilleen sormin työntämällä.

Kansi käännetään oikeaan asentoon kaulukseen verrattuna. Sen löytää kun etsii kummastakin ohuet liuskat jotka ovat saranan jäänteet. Nämä kohdistetaan jolloin korkin auki pitävä osa tulee oikeaan paikkaan ja myös avausnappula on juuri saranaa vastapäätä missä sen tulee ollakin.

Sen jälkeen teippi käännetään suoraan korkin päälle ja painellaan sormella/kynnellä kunnolla kanteen kiinni.

Tämän jälkeen huomataan, että korkki repsottaa eikä sarana toimi oikein eli korkin takaisin saaminen on hankalaa. Tämän saa korjattua ylimääräisellä, ohuella teipinpalasella jolla saranan virkaa hoitava teipinpalanen kiinnitetään kannen reunaan.

Sen jälkeen korkki toimii kuten uutenakin. Ehkä jopa kestävämpikin kuin alkuperäinen ratkaisu joten kannattaa säästää purkki jos vaikka seuraavasta purkista menee taas sarana.