Lidlin hiekkapaperisetti alta arvostelun

Hiekkapaperille on aina käyttöä ja se tuntuu olevan säännönmukaisesti loppu juuri silloin kun sitä tarvitsee. Niinpä ilahduin kun Lidlissä oli myynnissä kunnon nivaska hiekkapapereita eri karkeuksia ja sekä puulle että metallille. Metallille tarkoitettu vesihiomapaperi 600 on juuri se yleisimmin käytetty jota voi sen kuluessa käyttää tarkeempaankin viimeistelyyn jolloin sillä voi korvata hienomman 1200 -paperin. Setissä on 20 arkkia. Niinpä ostinkin pahaa aavistamatta peräti kaksi pakkausta hintaan 1,99 euroa/pkt.

Mutta voi hyvänen aika sentään. Aikoinaan sanottiin hajunsyöjäpohjallisten mainoksessa: "Kun Pepe riisuu sukkansa..." Kun avasin paketin lemahti ilmoille hyvin pouto ja paha tuoksu. Vähän tuli entinen itäblokki mieleen. No, ehkä tämä omituinen haju tuulettuessaan häviää.


Siinä ne 20 arkkia sitten ovat. Sekä puulle että metalille tarkoitetut 120 -paperit näyttivät siltä kuin olisivat olleet vesivahingossa mukana. Toinen reuna oli saanut joskus kosteusvauriota (kuvassa vasen reuna). Arkit oli pakattu pussiin niin ettei päältä päin nähnyt näitä vesivaurioituneita arkkeja lainkaan. Olisin varmaan jättänyt ostamatta jos tämä olisi näkynyt ulospäin.

Sotkuinen ja huolimaton painojälki ei sekään erityisesti säväytä muuten kuin negatiivisesti.

Normaalisti puun hiontaan käytettävä hiomapaperi katkeaa kätevästi siitä kohtaa josta sen haluaa taittaa kääntämällä arkkia niin, että hiomapinta on ulospäin ja esimerkiksi taivuttamalla pöydän reunassa tai käsissä jolloin arkki napasahtaa ja on helppo pieniä sopiviin paloihin. Näissä hiekkapapereissa tämä ei onnistu koska paperi on liian ohutta jotta se tekisi kunnollisen "kanttauksen".


Kun ensin on kahteen suuntaan taittanut tämän paperin, voi sen jälkeen irrottaa sopivan kokoisen palasen.

Pikakoe puun hiomisessa osoittaa sen mitä jo uumoilinkin. Hiekkapaperi on hyvin huionolaatuista. Rakeet irtoavat pöydälle ja paperi "tylsyy" hyvin nopeasti käyttökelvottomaksi. Paperi on niin ohutta, että se kuluu hyvin nopeasti puhki hiomapaperia kädessä pidettäessä. Kapulan ympärille kierrettynä kestää hieman kauemmin mutta siinäkin ongelma on hiomamateriaalin irtoaminen.

Vesihiomapaperikaan ei taitu sen paremmin. Vesihiomapaperi on yleensä huomattavasti ohuemmalla paperilla varustettu joten se ei yleensä napsahdakaan poikki vaan siihen tehdään taitos jota myöten pala irroitetaan arkista. Tässä hiomapaperissa taitosta ei voi tehdä kovin tarkasti koska paperi ei ole riittävän ryhdikästä. Näin tosin on asia usein myös paremmissa papereissa joten tuohon ei kannata sen enempää kiinnittää huomiota.

Yllätys ei ollut sekään, että tällä vesihiomapaperilla ei juuri mitään aikaan saa. Tavallisen rautanaulan hiomayritys jäi yritykseksi kun paperi kului puhki hyvin nopeasti. Lisäksi hioma-aine irtosi ja tarttui hiottavaan kohteeseen täyttäen kaikki pienet kolot tummalla töhnällä, mikä ei ole kiva asia. Paperi kului puhki 5 sekunnissa joten näistä vesihiontapapereistakaan ei paljon iloa ole.

Olen käyttänyt melko monenlaista hiekkakaperia elämäni aikana mutta en ole koskaan näin huonoa nähnyt kuin mitä Lidlin hiekkapaperisetti on. En missään tapauksessa suosittele edes "hätävaraksi".