Lidlin lukkopihdit vs. Honkkarin lukkopihdit

Useiden työkalujen joukossa Lidlissä oli myös kolmen lukkopihdin sarja myynissä. Tässä sarjassa on kahdet sellaiset pihdit joita en ehkä tarvitse mutta kai niillekin käyttöä löytyy. Myymälässä oli yksi paketti avattuna joten tutustuin pihteihin ja lähinnä suurimpiin tavallisiin. Ne tuntuivat toimivan ihan hyvin ja laatu vaikutti hintaan nähden asialliselta. Pikaisen tunnustelun jälkeen päätin sitten ostaa paketin niitä hintaan 7,99 euroa.

"Laadukkaasti työstetyt. Helpot käsitellä."

Noinkohan?

Ruostetta! Ruoste näyttää kuuluvan Lidlin tuotteisiin ihan olennaisena osana. Muun muossa olohuoneen lattialle kaatunut työkalulaappi oli ruosteessa minkä vuoksi pyörä irtosi hitsauksesta.

Myymälässä esillä ollut lukkopihti tuntui toimivan normaalisti mutta tässä sarjassa suurin, tavallinen malli, jumitteli jatkuvasti. Kun säätöruuvista kiristi niin, että pihti lukittui normaalisti ja sen jälkeen avasi pihdin sekä yritti sen jälkeen sulkea niitä uudelleen, se ei onnistunutkaan ilman suurta voimaa. Syyksi osoittautui lukitussalvan liikkuminen. Se pääsee liikkumaan niin, että riippuen asennosta, säätöruuvi siirtää sitä kahteen eri kohtaan. Lukitussalvan päätä ei ole lainkaan muotoiltu lukitusruuviin sopivaksi eikä se siksi toimi kuten pitäisi. Myös säätöruuvien päät olivat huonosti työstettyjä ja epäkeskeisiä sekä vinoja. Tämä johtaa siihen, että ruuvin säätäminen on hankalaa koska voima muuttuu kierroksen kuluessa. Ilmeisesti myymälässä olleen koekappaleen ruuvikin oli parempi koska se tuntui säätyvän normaalisti.


Hong kongkongin PROCAT lukkopihdit.

Pienempi 5" malli maksaa 2,97 euroa ja isompi 7" pihti 4,25 euroa. Kävin muissa asioissa Honkkarissa ja huomasin, että sinne oli juuri tullut muutama laatikollinen lukkopihtejä. Pettyneenä Lidlin pihteihin päätin heti hieman katsella näitä. Myyjä oli vieressä ja avasi minulle kahden eri kokoisen pihdin pakkaukset ja kokeiltuani pihtejä kädessäni, totesin niiden olevan aivan toista laatua kuin Lidlin pihtisarjan tuotteet. Jopa erittäin hyvän tuntuiset etenkin jos katsoo hintaa. Näissä oli vielä hyvät kahvat jotka antavat pitävän otteen. Voivat helposti likastua ja värikin vaalea mutta halutessaan muovisuojukset saa pois jolloin alta todennäköisesti paljastuu ihan tavalliset lukkopihdit. En yrittänyt irrottaa ostamistani niitä koska ne on jollain tavalla liimattu kiinni ja ensi vaikutelmasta huolimatta ne eivät tunnu lainkaan haittaavan käyttöä vaan pikemminkin päinvastoin.

Sain siis Hong Kongista kaksi hyvää pihtiä 77 senttiä halvemmalla kuin mitä kolme huonoa maksoi Lidlissä. Honkkarissa oli myös muun mallisia lukituspihtejä kuin näitä tavallisia malleja.

Eroa Lidlin ja Honkkarin pihdeillä on paljon ja lähinnä laadussa ja toimivuudessa. Myös avausmekanismi toimii eri päin. Lidlin sarjassa avausvipua puristetaan kun taas Honkkarin pihdeissä vipu liikkuu toiseen suuntaan. Olen itse tottunut edelliseen tapaan avata lukkopihti joten Honkkarin pihti tuntuu hieman oudolta. Mutta uskoakseni tähän avaustapaan tottuu sangen pian. Yhden käden otteella Lidlin pihdin avaustapa on mielestäni parempi. Mutta kun pihti muuten on huono, ei tämä avaustapa paljon lohduta.

Powerfixin pihtien huonoin puoli on se, että lukitussalvan asento muuttuilee. Kun ensin kiristää pihdin ja sen jälkeen avaa ja sulkee uudelleen, siirtyy lukitussalpa ja pihti kiristyy niin ettei sitä saa kiristettyä kuin voimalla. Tässä Procatissa lukitusalpa on muotoiltu oikein niin, että se pysyy aina oikeassa asennossa säätöruuvia kierrettäessä. Procatin salpa lähtee myös auki jos pihtiä on tarve huoltaa, puhdistaa tai voidella jolloin niveliin pääsee paremmin käsiksi. Säätöruuvikin on Procatissa oikein tehty toisin kuin Lidlin tuotteessa.

Yllä olevassa kuvassa näkyy sekä Powerfixin että Honkkarin pihtien ruuveja. Kuten nähdään, Powerfixin pihtien ruuvin pää on epäkeskeinen jolloin se säätää lukitussalpaa epätasaisesti ja ruuvin kiertäminen on hankalaa. Procatin pihtien ruuvi on sekä pyällyksen osalta että ruuvin päänkin suhteen hyvin tehty. Näillä säätöruuveilla on eroa kuin yöllä ja päivällä.

Pellin paksuudet ovat myös erilaisia ja Procatin hyväksi.

Procatin kiinteä leuka on hitsattu kiinni varteen kun taas Powertoolin leuka on vain niitattu. Hitsaus on huomattavasti kestävämpi ratkaisu.

Naulankatkaisukokeessa Procat (yläkuva) katkaisi naulan huomattavasti siistimmin kuin Powerfix (alakuva).