LIDL:in Powerfix hylsysarja pikatarkastelussa

Huomasin Keravan Lidlissä myynnissä olevan tarjoushinnoitellun 94-osaisen Powerfix hylsysarjan. En jostain syystä löytänyt sitä mistään tarjouskirjeestä joten olisiko tuote tullut erikseen myyntiin? Pikainen näkymä teki laadukkaan vaikutelman ja siksi tarkastelinkin satsia hieman tarkemmin. Hintaa oli tasan 40 euroa eli ei paha.

Räikkä vaikutti kauempaa katsoen tyylikkäältä ja laadukkaalta. Lähempi tarkastelu valitettavasti hävitti kyseisen käsityksen. Räikän työstölaatu ei ole mairitteleva mutta sarjan hintaan nähden varmaan ajaa asiansa ihan kunnialla. Räikkä ei tuntunut eikä kuulostanut kovin tarkalta mistä voi päätellä sen, ettei sitä ole työstetty suurella tarkkuudella. Kyllä se toimivan kuitenkin tuntui mutta sellainen ammattimainen ja tarkka naksaus puuttui. Kotelossa olevat reiät ihmetyttävät.

Kummassakin räikässä, sekä 1/4" että 1/2", oli päällä kaksi reikää. Ne sijaitsivat räikän pidätinpalojen kohdalla ja reikien tarkoituksena on toimia räikkäpalojen laakerina. En ole missään räikässä aiemmin tällaisia reikiä nähnyt ja pidän reikiä huonona asiana. Niistä pääsee pölyä ja likaa sisälle räikkäkoneistoon mikä on huono asia. Lika kuluttaa räikkäpalan ja kotelon välistä "laakerointia" ja räikän tarkkuus kärsii. Jos ostaisin tällaisen satsin, tukkisin reiät välittömästi ennen käyttöönottoa esimerkiksi sopivalla teipinpalasella tai liimaamalla ohuen levyn päälle. Jos liimaa jotain, kannattaa varoa ettei liimaa pääse reikään koska räikän pidätintapin pitää päästä vapaasti liikkumaan reiässä.

Tässä on ilmeisesti tullut valmistusprosessissa jokin moka mitoituksen kanssa ja upotusten sijasta onkin jouduttu tekemään läpireikä. Kyseessä voisi olla jonkin räikkätehtaan hylkäämä valmistussarja joka sitten on löytänyt tiensä Powerfixille ja sitä kautta edelleen Lidliin. Tämähän ei tarkoita sitä, etteivätkö itse hylsyt voisi olla ihan asiallisiakin mutta valitettavasti takuuta tällä sarjalla ei ole.

Suunnanvaihtovipu on peltiä ja niitattu suunnanvaihtoakseliin. Tämä ei povaa pitkää käyttöikää koska vipua asennosta toiseen käännettäessä liike kuluttaa pikkuhiljaa vivun reikää isommaksi ja/tai akselia pienemmäksi ja vipu alkaa lopulta lonksua. Jossain vaiheessa voi tulla eteen sellainen tilanne, että vipu ei vaihdakaan suuntaa kunnolla koska se vaatisi pitemmän liikkeen. Vähäisessä käytössä tästä tuskin tulee ongelmia ja vivun voi mahdollisesti niitata uudestaan kireäksi. Tällainen korjaus ei usein ole kovin kestävä koska kulumaa on jo syntynyt. Silloin pieni määrä kemiallista metallia voisi auttaa.

Hylsyt vaikuttivat ihan asiallisilta, etenkin 40 euron hintaansa nähden. Hylsyt ovat saman näköiset kuin mitä Biltema markkinoi Round Corner® -tyyppisinä mutta tässä satsissa niitä kutsutaan Pro Torque reunasuojuksiksi. Niiden tarkoituksena on jakaa voimaa pultin kannan muillekin osille kuin teräviin reunoihin.

Takuuta Lidlin sarjalla ei ole. Lidlin asiakaspalvelu kertoo: "jos satsi nyt alkumetreillä hajoaa niin kyllä sitten korvataan mutta varsinaista tehtaan myöntämää takuuta tuotteella ei ole". Eli tämä kannattaa ottaa huomioon jos on ostamassa sarjaa aktiivisempaankin käyttöön. Useilla Bilteman työkaluilla on 10 V takuu.

Powerfix voisi mielestäni vaihtaa värin vähemmän räikeään siniseen. Uskon tämän "vääränlaisen työkaluvärin" hämäävän monia, etenkin iäkkäämpiä, ostajia. Väri muistuttaa jollain tavalla lelun väriä eikä varteenotettavan työkalun hieman enemmän taitettua väriskaalaa. Tämä nyt on minun mielipiteeni ja voi olla, että nykyajan tavalliset kuluttajat ja harrastajat eivät asiaa samalla tavalla näe vaan jopa pitävät väriä piristävänä.