Lidlin myymä Powerfix kierretappi- ja porasarja.


Seuraava perustuu omiin havaintoihini ja on vain minun henkilökohtainen mielipiteeni asiasta.
En ota vastuuta mahdollisista virheellisistä tiedoista ja niiden aiheuttamista harmeista.


Kuulin kehuja Lidlin 14-osaisesta kierretappi- ja porasarjasta joten päätin ostaa sellaisen. Lidl myi sitä myymälässä hauskalla nimellä: "Pora- / sahanteräsarja". Sarja sisältää yleisimmät milliset kierretapit ja niiden aloitusreikien tekoon sopivat porat ja vielä metallirasiassa. Kuulostaa tosi hyvältä ja kun sarjan hintakaan 9,99 euroa eli alle kympin, ei hirvitä niin rohkaisin mieleni.


Metallinen rasia vaikuttaa vielä tässä vaiheessa melko hyvältä vaikka väriltään hieman oudolta työpajaan.


Yritin avata rasiaa siinä kuitenkaan ensimmäisellä kerralla onnistumatta. Kansi kyllä aukesi raolleen ja porateline nousi mukana mutta kierretappiteline ei noussutkaan vaan jumitti johonkin. En uskaltanut kovin voimakkaasti vääntää koska peltirasia tuntui aika ohuesta pellistä tehdyltä. Viimein avittamalla tappitelinetta, sain kannen aukaistua. Muutaman edestakaisen liikkeen jälkeen se alkoi toimia, mutta taas vähän ajan jälkeen alkoi jumittaa.

Sarjassa tulee kaikkiaan 7 kpl kierretappeja ja 7 kpl poria aloitusreikien tekoa varten eli yhteensä 14 osaa.

 • M3 tappi 0.5 nousulla
 • M4 tappi 0.7 nousulla
 • M5 tappi 0.8 nousulla
 • M6 tappi 1 nousulla
 • M8 tappi 1.25 nousulla
 • M10 tappi 1.5 nousulla
 • M12 tappi 1.75 nousulla

 • 2,5 mm Pora
 • 3,3 mm Pora
 • 4,2 mm Pora
 • 5,0 mm Pora
 • 6,8 mm Pora
 • 8,5 mm Pora
 • 10,2 mm Pora  Laatikon pohjassa on peltiä säästelty melkoisesti. Siinä oli kaksi isoa aukkoa. Enpäs ole koskaan aikaisemmin tällaista konstruktiota nähnyt. Luultavasti on haluttu säästää yhden netalliohjaimen hitsaaminen ja päätetty taivuttaa taustapellistä sellainen. Pienempi aukko on turha koska sillä ei ole mitään tehtävää.

  Mielestäni aukko poralaatikossa on huono asia, mutta kierretappilaatikossa sellainen on erittäin huono asia! Syynä se, että kierteiden teossa tulee käyttää sopivaa liukastus- ja jäähdytysainetta (samoin kuin ainakin isommissa porissakin). Kierretappi on siitä inhottava kapistus, että sen koloisesta rakenteesta johtuen, leikkuuöljy jää siihen kiinni. Kun kotelo on avoinainen, pölyä pääsee tappeihin. Erittäin huono asia joka mielestäni jo riittää hylkäämään setin mutta katsotaan nyt eteenpäin. Voihan aukot peittää vaikka niittaamalla tai liimaamalla peltiä päälle joka samalla tukevoittaa hieman huteraa kotelorakennetta.


  Nopea yleissilmäys antaa siistin vaikutelman sarjasta. Koska hintaa on alle 10 euroa niin sekin pitää ottaa huomioon arvostelussa. Lähinnä tärkeintä on tappien ja porien mittatarkkuus. Usein halpojen kierteitystyökalujen riesana on huono tarkkuus joka voi aiheuttaa ikäviä ongelmia kun pitäisi saada standardikierteinen pultti tai mutteri kierteisiin kiinni ja mielellään mahdollisimman luotettavasti. Tapit ja porat sopivat koloihinsa hyvin suurinta poraa, 10,2 mm, lukuunottamatta joka oli alussa tiukahko.


  Tapit ovat aika krouvia tekoa ja näkee, että ne on työstetty suurella nopeudella. Mitä nopeammin tehtaalla saadaan valmista aikaan, sitä parempi tuottavuus. Suuren nopeuden aikaansaama työstön raakuus häiritsee vain ulkonöllisesti silloin jos mittatarkkuus on kunnossa ja tärkeimmät osat, eli leikkaavat särmät ovat kunnossa. Näissä tapeissa leikkuuterien työstö näyttää hyvältä.

  Tappien etuviisteen kulma on 9 astetta joka on juuri hyväksyttävä. 10 - 15 astetta olisi toivottava.


  Poratkin näyttivät siisteiltä. Merkinnät on hyvin kaiverrettu.


  Porat on työstetty hieman normaalista poiketen ja kärkikulma on 140 astetta joka poikkeaa yleisterästä, jonka kärkikulma on 116-118 astetta. Tällainen 140 asteen kärkikulmalla varustettu terä soveltuu erityisesti pehmeiden metallien kuparin, alumiiniseoksen sekä muovin ja plexin poraamiseen. Eli tämän sarjan mukana´saa erityisesti näitä aineksia varten teroitetut porat joka ilahduttaa. Päästökulma on 7 - 8 astetta joka soveltuu ennemmin koville kuin pehmeille (yllä luetelluille) materiaaleille. Sopivasti siinä rajamailla. En suosittele käyttämään näitä poria raudan tai kovan teräksen poraamiseen jos vaan on muita vaihtoehtoja.


  Näissä porissa on käytetty kevennystä jota halpisterissä ei yleensä näe. Kevennys tehdään siksi, ettei pora turhaan kalva reiän reunaa. 10,2 mm poran kevennys oli mennyt hieman pieleen muttei kovin paljon. Kuvassa vasemmalla tämän sarjan 10,2 mm pora ja oikealla 12,10 mm pora joka maksaa enemmän kuin tämä sarja. Itse poraisin tälle poralle 3 mm alkureiän jotta kevennyksen pieni epäkeskeisyys ei suista poraa pois paikoiltaan. Muutenkin alkureiän tekeminen varsinkin tarkoissa porauksissa on muutamaa milliä isommissa koo'oissa suositeltavaa. Aloitusporankin kohta merkitään pistepuikolla ellei porattava kappale ole tukevasti kiinni ja pora kohdistettu oikeaan paikkaan. Tällöin pärjätään usein myös ilman alkureikääkin.

  Seuraavassa mittaustuloksia porista ja kierretapeista

  Kierretapit

  • M3 tappi 0.5 - mitattu ulkomitta 2,96 mm (ruuvi: 2,874 - 2,980 mm) - mitattu nousu 0.5
  • M4 tappi 0.7 - mitattu ulkomitta 4,08 mm (ruuvi: 3,838 - 3,978 mm) - mitattu nousu 0.7
  • M5 tappi 0.8 - mitattu ulkomitta 5,00 mm (ruuvi: 4,826 - 4,976mm) - mitattu nousu 0.8
  • M6 tappi 1 - mitattu ulkomitta 6,00 mm (ruuvi: 5,794 - 5,974 mm) - mitattu nousu 1
  • M8 tappi 1.25 - mitattu ulkomitta 8,12 mm (ruuvi: 7,760 - 7,972 mm) - mitattu nousu 1.25
  • M10 tappi 1.5 - mitattu ulkomitta 10,12 mm (ruuvi: 9,732 - 9,968 mm) - mitattu nousu 1.5
  • M12 tappi 1.75 - mitattu ulkomitta 12,20 mm (ruuvi: 11,701 - 11,966 mm) - mitattu nousu 1.75

   M3 -tapin ulkohalkaisija on hieman ylimittainen ja jos sen tekemään reikään laitetaan ruuvi,
   jonka mitta on ylärajalla, ruuvi ei ehkä mene kunnolla reikään. Muut olivat tässä suhteessa OK.

  Porat
  • Pora 2,5 mm - mitattu 2,52 mm
  • Pora 3,3 mm - mitattu 3,32 mm
  • Pora 4,2 mm - mitattu 4,18 mm
  • Pora 5,0 mm - mitattu 5,02 mm
  • Pora 6,8 mm - mitattu 6,80 mm
  • Pora 8,5 mm - mitattu 8,49 mm
  • Pora 10,2 mm - mitattu 10,19 mm

  Hyvä muistisääntö lastuavan mm-kierretapin poran koon määrittämiseksi on mm -määrä - nousu. Esim. 12,0 mm kierretappi jonka nousu on 1.75, saadaan 12,0 mm - 1,75 = 10,25 mm eli 10,2 on riittävän lähellä. Tai 5,0 mm - 0,8 = 4,2 mm. Tämä muistisääntö pätee normaalityössä varsin hyvin. Erikoisemmissa materiaaleissa ja tarkemmin töitä tehtäessä on syytä tarkistaa asia taulukosta. Tämä tappisarja sisältää vain yhden tapin per koko kun tarkassa työskentelyssä käytetään kahta tai kolmea eri kokoista tappia aloittaen pienimmästä.


  Laatikkoa suljettaessa se menee aina "väärille kierteille" johtuen siitä, että kotelo on kiero. Se on mahdollisesti kieroutunut siinä vaiheessa kun ensimmäisen kerran avasin eikä tappiteline suostunut aukeamaan. En kovin lujasti vääntänyt mutta, kuten todettu, kotelo on varsin huterarakenteinen. Sormin vääntämällä kotelon sai väännettyä sellaiseksi, että se toimii kunnolla.

  Kotelossa oleva reikä on myös siinä mielessä huono, että suurimmat kierretapit tulevat reiästä ulos mikä voi naarmuttaa alla oleva pöytäpintaa tai tylsyttää kierretappeja.

  Voisin todeta, että hintaisekseen sarja on ihan kohtuullinen ja päätin pitää sen. Harvinainen tapahtuma kun on kyseessä Lidlin sisäänvetotuote, joiden laatu yleensä on ollut huono.

 •