Lidlin puuporasetti
Lidlissä oli useita erilaisia työkaluja myynnissä ja tuli sitten taas tehtyä heräteostoksia. Oheinen puuporatyyppi on hyvä silloin kun on tarve tehdä esimerkiksi upotusta varten reikä, koska pora ei vaadi yhtä paljon tilaa upotussuunnassa kuin tavallinen pora joka tulee helposti esimerkiksi levyn läpi "katsomaan". Tällaisia poria käytetään esimerkiksi saranoiden upotuksessa kaapin oviin. Itselläni on hyvälaatuinen 35 mm upotuspora kaapin saranaa varten mutta muita kokoja ei. Niinpä ajattelin tämän ostaa. Koska porien laatua ei pystynyt myymälässä toteamaan minun oli ostettava ne ja vasta sen jälkeen näkisin laadun. Jos olisin nähnyt porat kaupassa avattuna, en olisi näitäkään ostanut. Hintaa 3,99 euroa mistä tietysti olisi pitänyt arvata porien laatu mutta koska joskus Lidlistäkin on saanut hyvää tavaraa kohtuuhinnalla, päätin jälleen kokeilla onneani.
Suomeksi sarjassa lukee "Forstner puuporanteräsarja". Siinä voisi paremminkin lukea jotain poran käyttötarkoituksesta suomeksi, kuten vaikkapa "upotusporasarja". Benjamin Forstner on kyllä keksinyt kyseisen poratyypin ja englanniksi se on yleinen nimitys. Suomessa sitä ei juuri kuule.
Paketin avaamisen jälkeen tilanne näytti vielä aika lohdulliselta. Porat oli suojattu muovitulpilla mikä voisi viitata ainakin kohtuulliseen laatuun.
Porien materiaali on hiiliterästä joka on ihan riittävä tavalliseen harrastepuuporaukseen. Valitettavasti porien teroitus on ollut hunningolla ja osa leikkaavista teristä on jopa taipunut. Ilmeisesti automaattityöstökone on ne valmistuttuaan pudottanut laatikkoon jolloin on onnesta kiinni miten terä ottaa itseensä pudotessaan muiden sekaan. Ei lainkaan luottamusta herättävä asia.
Näillä porilla saa reiän aikaiseksi. Reiän siisteys ei ole ihan sitä mitä hyvällä poralla, tai kunnolla viimeistellyllä, saa aikaan. Jos haluaa siistiä jälkeä, nämä porat kannattaa kunnolla tarkastaa ennen poraamista ja oikoa sekä viilata leikkaavat terät ennen työhön ryhtymistä. Materiaali on sen verran pehmeää ettei se tuota vaikeuksia kunhan on huolellinen kulmien kanssa, ettei turhaan muuta leikkauskulmaa. Eli varovaisesti fiiltaten. Porien työstötarkkuus on ollut huono joten tarkkakaan viilaaminen ei välttämättä takaa hyvää lopputulosta. Mikäli olet poraamassa reikää johonkin tärkeään kohteeseen, älä käytä näitä poria.
Porien merkinnät ovat hiukan erikoiset. Porissa on meistetty numerointi, joka on osittain niin heikko ettei se näy. Sen lisäksi teriin on kaiverrettu merkinnät jollain ei ihan tarkalla laitteella. Ilmeisesti porat on joskus hylätty jossain ja sitten myyty jonnekin jossa niihin on kaiverrettu uudet merkinnät ja pistetty Lidliin myyntiin. Eihän tämä periaatteessa haitaa mutta on hieman epäsiistiä ja voi haitata lukemista. Koot kuitenkin saa merkinnöistä selville joten tämä on vain sellainen kosmeettinen haitta.
Porien teroitustyylissä on eroja. Osa on teroitettu niin, että ulkopuolen leikkaava osa on ulompana ja ottaa siis ensin kiinni puuhun kun taas toisissa sisempänä oleva terän osa ottaa ensin kiinni.
Porien mitatkaan eivät pidä ihan kutiansa. Seuraavassa mittaustulokset eri porien todellisista mitoista:
Kokeilin poria ulkona kuistilla seisoneeseen laatikostoon eli kosteaan puuhun. Reiät kyllä syntyivät mutteivät ihan "urakkavauhdilla". Kostea puu on kyllä sen verran kova (vai pehmeä?) pala mille tahansa poralle, että hyvä kun reiät yleensä syntyivät. 35 mm poralla normaalisti poraamalla reikää ei tahtonut tulla lainkaan jostain syystä. "Tukossa" pora ei ollut vaan se ei purrut. Kaikki nämä porat tukkeutuivat välittömästi purusta ja niitä piti puhdistaa usein. Tämä on kyllä useiden tällaisten porien ominaisuus joten siihen tuskin kannattaa tässä yhteydessä kiinnittää enempää huomiota. Vasemmanpuoleinen iso kolo on normaalisti poraamalla aikaansaatu. Oikeanpuoleisin taas porakonetta ympäri kiertämällä niin, että terän kulma muuttuu koko ajan. Sillä konstilla reikä syntyi. Mutta kuten totesin jo mittauksessa, reikä on alimittainen eli saranaa siihen on turha yrittää ilman pientä tai kovempaa väkivaltaa. Suurin pora (35 mm) oli myös epäkeskeinen. Porakoneen istukka vatkasi porauksen ajan kovasti. Heittoa on suunnilleen 0,8 mm. Keskityskärki on kohdillaan mutta leikkaava reuna heittää. Juuri se reuna, jossa on sisäänpäin taipuma. Heitto ei kuitenkaan vaikuttaisi johtuvan tästä taipumasta vaan se on jostain suuremmasta heitosta työstövaiheessa tai sen jälkeen syntynyt. Ei tee hyvää porakoneen laakereille, istukalle eikä poraajallekaan jos joutuu useita reikiä porailemaan. "Onneksi" pora on niin huono, että poraamiset todennäköisesti jäävät sillä vähiin.
Kannattaa erityisesti huomioida 35 mm poran mitta, koska se on puoli mm alle todellisen mitan.
Kokeilin Lildin 35 mm poraa ja omaa "semiprofessionaalista" kovametallipalalla varustettua poraa tavalliseen laminaatilla varustettuun lastulevyyn. Lidlin pora ei tahtonut millään läpäistä laminaattia vaan kärki pyöri pitkään tehden reikää lähinnä kuluttanmalla kun taas toinen pora meni läpi kuin kuuma veitsi voihin. Sama jatkui varsinaisen reiän tekemisessäkin. Kovametallipalalla varustettu pora teki reiän nopeasti kun taas Lidlin pora tärisi ja kuumeni toltkuttomasti reikää tehdessään. Ei kovin montaa reikää pysty tekemään tärinän vuoksi. Lidlin poran leikkaava terä kuume ni niin paljon, että se sinistyi.
Kovametallipalalla varustettu pora on jokseenkin tasan 35,0 mm kun taas Lidliln pora huomattavasti alle.
Myös reikien läpimitta oli odotetusti samansuuntainen.
Lidlin (vasemmanpuoleinen reikä) pora teki tärinästä johtuen reiän alussa laajentuneen (sivuun siirtyneen) reiän alun joka on aika ruma jos reikä tulee näkyviin. Kovametallipalalla varustettu pora puolestaan lohkaisi laminaatista palasia joten sekään ei tehnyt ihan täydellistä reikää vaikka reiän koko onkin oikea.
Lidlin poran terä kuumeni niin paljon porauksen aikana, että se sinistyi. Tein kovamatalliporalla kolme reikää perätysten eikä se kuumentunut lähellekään sitä lämpötilaa mitä Lidlin pora yhden reiän tekemisessä.
Tämä porakoko on käytössä kaappien saranoiden upotuksissa ja saranat on tehty niin tiukoiksi 35 mm reikään sopivaksi, että ne eivät mene reikään jos se on alle. Etenkään jos se on näin paljon alle todellisen mitan. Idea tässä saranatyypissä on se, että reikä on juuri sopiva jolloin se tukee saranaa eikä sitä tarvitse kiinnittää kuin parilla pienellä ruuvilla. Saranan tyypistä riippuu, onko reiän suurentaminen helppoa vai vaikeaa. Jos saranassa on sopiva uloke jonka tai joiden kohdalta on helppo veistää hieman reiän reunasta pois, voi sovitus olla helppoakin. Tässä täytyy olla varovainen ettei suurenna reikää liian paljon jotta saranan istuvuus kärsii. Jos sarana on täysin pyöreä, onkin reiän suurentaminen paljon vaikeampaa. Hyvällä aukkoporalla voi saada senkin suurennettua mutta keskittäminen voi olla hankalaa.
Saranaporan tarkkuudesta muutama sana.
Upotettavan saranan poran halkaisija on 35,0 mm + 0,2 mm / - 0 mm eli 35,0 - 35,2 mm. (Blum).
Kunnollisessa upotusporassa on erilliset leikkaavat kovapalaosat kuten yllä olevassa porassa. Tämä on kallis ammattikäyttöön valmistettu pora mutta samalla periaatteella on saatavana myös harrastelijan kukkarolle sopivia poria. Nekin tosin maksavat parin tällaisen Lidlin setin hinnan kappaleelta. Eli jos täytyy harvoin porata reikiä niin kyllä ne tällä Lidlin sarjallakin aikaan saa mutta jos pitää useita reikiä porata kuten vaikka upotella kaapinovien saranoita, kannattaa kyllä investoida hieman enemmän siihen yhteen kunnolliseen poraan. Tämä sarja menee nyt takaisin kauppaan koska katson ettei minulla ole varaa laittaa poraamista näin huonon laadun varaan. Pelkän aineksen pilalle meno maksaa helposti jo enemmän kuin parempi pora.
Clas Ohlsonilla on halpa upotuspora jonka laadusta en tiedä mutta siinä ainakin mainitaan kovametallipala. Kuva on niin huono ettei siitä pysty mitään päättelemään.
Biltemakin myy vastaavaa ja edullisemmin. Tästäkään minulla ei ole kokemusta.
K-Rauta pitää ainakin BOSCH:in poraa valikoimissaan joka ei ole varustettu kovametallilla. Poran mitta on 0,1 mm isompi kuin ilmoitettu mitta mutta on silti esimerkiksi Blumin saranatehtaan speksien sisällä (35 mm + 0,2 mm / - 0 mm) jos oletetaan Boschin tekevän korkeintaan 0,1 mm kokoansa suuremman reiän.
Hong Kong myy ainakin kahta erilaista hyvin samannäköistä poraa. Kummatkin ovat varsin tarkasti 35 mm. Yläkuvassa (valitan hieman liian vinosta otettua kuvaa) oleva yksittäinen "oksapora" maksaa 7,80 euroa ja alla oleva sarja 39,50 euroa.
Tärkeintä on kuitenkin mitta. Sen tulee olla mahdollisimman tarkkaan 35 mm jos aikoo tehdä sillä kaapinovien saranoille reikiä. Niinikään suosittelen sapluunan ostamista tai tekemistä koska se nopeuttaa ja tarkkuuttaa huomattavasti poraamista. Saranoita tulee vähintään kaksi joten on tärkeää, että ne ovat samalla kohtaa oven reunasta.
|